Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

πρασινοκέφαλο


Προσαρμόζεται σε ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο βιοτόπων. Ζει κοντά σε στάσιμα ή ρέοντα νερά καθώς και σε υφάλμυρα, σε εκβολές ποταμών, σε λίμνες και ακτές με ρηχά νερά και νησίδες. Δείχνει προτίμηση σε υδρόβια βλάστηση από καλάμια και υδροχαρή δένδρα. Τη συναντάμε σε ανοιχτούς υγροτόπους με λάσπη , πηγές, αρδευτικά κανάλια, ποτάμια κτλ. Γενικά προτιμάει βάθος νερού μέχρι 1 μέτρο για να τρέφεται και μερικών μέτρων βάθος για να ξεκουράζεται. Κυρίως ζει σε μικρά υψόμετρα αλλά περιστασιακά βρίσκονται και σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από 2000 μέτρα. Γενικά αποφεύγει υγροτόπους χωρίς φυτική κάλυψη και με μεταβαλλόμενη στάθμη νερού, καθώς και υγροτόπους που είναι ολιγοτροφικοί ή με πετρώδη, βραχώδη και αμμώδη βυθό. Είναι η πιο ανθεκτική πάπια στην ανθρώπινη παρουσία ή παρόμοιες ενοχλήσεις, καθώς και η πιο προσαρμόσιμη στις διακυμάνσεις της τροφής. Είναι είδος κυρίως μεταναστευτικό, αλλά μερικοί πληθυσμοί περιστασιακά είναι ενδημικοί. Στην Ελλάδα παραμένει και αναπαράγεται ικανός αριθμός κυρίως σε υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας. 
Δεν είναι μόνο ο εξειδικευμένος ρουχισμός και εξοπλισμός που απαιτείται για το κυνήγι της πάπιας. Χρειαζόμαστε και μεγάλη γκάμα στα όπλα και τα πυρομαχικά. 
Όλη τη σεζόν μπορεί να χρειαστούμε σκάγια από Νο 8 έως Νο 3 και γομώσεις από 30 γραμ. έως 42 γραμ., αλλά έχω αρκετούς φίλους που χρησιμοποιούν πολύ πιο μεγάλες γομώσεις όπως 3 ½ ίντσες σε 12 cal ή και διαμετρήματα 10 cal, με γομώσεις των 64 γραμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου